NL Zwemveilig

Onderzoek verdrinkingscijfers Mulier Instituut

Vanuit het project NL Zwemveilig heeft Mulier Instituut onderzoek gedaan naar verdrinkingscijfers in Nederland. 

In Nederland rapporteren verschillende registratiesystemen over verdrinkingsongevallen met en zonder dodelijke afloop. Hierdoor ontbreekt een totaaloverzicht van het verdrinkingsprobleem in Nederland. De meeste registratiesystemen om verdrinkingen te registreren zijn niet representatief en/of compleet. Oorzaken zijn vaak niet vastgelegd waardoor het onmogelijk is de risicofactoren van de verdrinkingen goed te benoemen.

Dit concludeert het Mulier Instituut dat onderzoek deed naar de manier waarop verdrinkingsongevallen in Nederland worden geregistreerd.

Het aantal verdrinkingen in Nederland is sinds 1950 sterk gedaald. 86 Nederlanders zijn in 2016 aan een verdrinkingsongeval overleden, aldus cijfers van het CBS. In vergelijking met andere landen in Europa en wereldwijd, is de kans in Nederland op een verdrinking met dodelijke afloop relatief laag. Verdrinkingen komen met name voor bij jonge kinderen (0-5 jaar) en ouderen (65+ jaar). Ook mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond hebben een verhoogde kans om te verdrinken. Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een verdrinking is in 2015 naar 173 gestegen (2014: 144). Bijna de helft (46%) van het aantal ziekenhuisopnames betreft een kind (0-14 jaar).

Klik hier voor de volledige rapportage.

Recente berichten

Meer Blogs