NL Zwemveilig

Minder verdrinkingen in 2019

In 2019 verdronken 76 inwoners van Nederland, 36 minder dan in 2018 maakt het CBS woensdag 1 juli bekend. Daarnaast verdronken 26 buitenlanders, precies evenveel als in 2018. Gemiddeld verdronken er de afgelopen twintig jaar 87 Nederlanders met een trieste uitschieter van 112 in 2018. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is het aantal verdrinkingsdoden aanzienlijk gedaald. Zo verdronken er in 1950 in Nederland nog meer dan 500 mensen.

“Het is goed om te zien dat er in 2019 een daling is van het aantal fatale verdrinkingsongevallen ten opzichte van voorgaande jaren”, aldus Jarno Hilhorst, manager Kenniscentrum Zwemmen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. “Als Nationale Raad Zwemveiligheid zetten wij ons in voor een zwemveilig Nederland. Eén van de belangrijkste instrumenten is de zorg voor goede zwemlessen gekoppeld aan de uitgifte van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Na het behalen van het C-diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Goede zwemles is immers het beste middel om het risico op verdrinking te minimaliseren. Daarnaast werken we samen met een groot aantal partijen uit de zwembranche om te zorgen dat iedereen zwemveilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’. De acties hiervoor zijn vastgelegd in het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020 – 2024. De prioriteiten daarin sluiten aan op de verdrinkingscijfers van het CBS. Zo vinden de meeste verdrinkingen plaats bij open water. Samen met onder meer Reddingsbrigade Nederland zetten wij ons in om verdrinking in open water tegen te gaan. Verder zijn ouderen, kinderen uit arme gezinnen en nieuwkomers kwetsbare groepen die extra aandacht behoeven. Zo willen we bereiken dat in 2024 zoveel mogelijk mensen blijven genieten van het zwemwater in ons land en dat daling van het aantal fatale verdrinkingsongevallen doorzet na 2019.”

Recente berichten

Meer Blogs